"Let's clean the air"

Vilken typ av luft andas du?

Till att rena luften i var familjs hem är luftrenaren perfekt. De flesta människor känner inte till att vi allihop var dag andas in stora mängder mikroskopiska dammpartiklar:

• En kubikmeter luft innehåller 80-100 billioner dammpartiklar.
• Varje dag tar vi ungefär 20 000 andetag.
• I varje andetag andas vi in mellan 40 000 till 75 000 damm-
partiklar.

Det betyder att vi andas in ungefär en matsked full med damm per dag!

Att leva hälsosamt - Hur renas luften?

Vi människor matas dagligen i media av hur dålig luften är utomhus och hur det påverkar vår hälsa på ett negativt sätt. Vad de flesta tyvärr inte är medvetna om är hur luftföroreningar även inomhus innehåller partiklar som kan orsaka allergier, andningssvårigheter och andra seriösa hälsoproblem.

Hur rengörs luften utomhus?

Förmodligen har du någon gång tänkt på hur mycket friskare och fräschare luften känns efter att det har regnat. Man riktigt njuter när man andas in djupt efter att regnet upphört. Helt ren och fräsch luft.

Luften renas av regn, dagg, dimma och snö genom att partiklar i luften stannar kvar i fukten och faller rakt ner till marken. Hela processen syns tydligt på fönsterrutan eller bilen efter att det regnat. När det sen väl torkat är ytan i regel riktigt smutsig.

När du sitter ute en solig sommardag och kollar ut ifrån den skuggiga plats du sitter vid ser du tydligt hur ren luften är - nästan aldrig flyger några partiklar runt. Tvärtom är det tyvärr inomhus, där du rätt ofta ser hur mängder av partiklar flyger runt i rummet direkt solen ligger på. Då är ändå de partiklar du ser bara en bråkdel av vad som finns, för de riktigt små partiklarna uppfattar inte det mänskliga ögat.

Det beräknas att luftföroreningar inomhus kan uppgå upp till 50 gånger högre täthet än en stark trafikerad gata. Till och med folk i det välkända, smutsigt dimmiga Los Angeles, USA, går folk utomhus eller öppnar fönstren för att "ta frisk luft". Trots att det inte är så tror faktiskt de allra flesta människor att merparten av dammet i hemmet kommer utifrån eller genom ventilationen. Damm inomhus innehåller vanligtvis byggnadsmaterial, hushållskemikalier, rök, döda insekter, kvalsteravföring och döda hudceller som kan orsaka allergier, astma och andra andningsproblem.

Inomhusluften sämre än utomhusluften

Var spenderar de allra flesta människor sin tid?
10% av tiden beräknas vara den tid vi vistas utomhus. Vi går promenader, är ute med barnen och leker eller rör oss mellan två platser.
Den allra största delen av vår tid vistas vi dock inomhus. Hela 90 % befinner vi oss inomhus i stängda och slutna rum.

Luftföroreningar utomhus, till exempel avgaser, rök, pollen och damm, renar naturen genom vatten, till exempel vid regn, snö, dimma och dagg.

Hur är kvaliteten på den luft vi andas inomhus?

Enligt statistik gjord i Tyskland, som vi på Clean Sky Sweden AB tagit del av, så är inomhusluften hela 10 till 50 gånger sämre än den utomhus. Det verkar som att det kända uttrycket "Jag går ut och tar lite frisk luft" stämmer väldigt väl.

När solen skiner in genom fönstren ser man ofta partiklarna i solljuset och reagerar på hur dammig luften är. Tänk då på att endast en bråkdel av alla partiklar i luften är så stora att de kan ses av ett mänskligt öga.

Vad är det som orsakar dålig kvalitet på luften inomhus?
30 % av föroreningarna kommer utifrån, medan 70 % framkallas inomhus av:

• Hår
• Djurhår
• Insekter
• Avdunstning från syntetiska material
• Hudavlagringar

Därför rekommenderar vi regelbunden luftrening.

Vad andas du in?

Ja, att fråga dig vad du egentligen andas in, även när du är hemma, är förmodligen en väldig bra fråga att ställa sig själv. För alla stöter vi ständigt på hälsorisker i vårt vardagliga liv. Vi kör bil, motorcykel, båt, åker flygplan, engagerar oss i olika fritidsaktiviter (gym, löpning, åker skidor o.s.v.) och dessutom utsätter vi oss för flertalet miljöfarliga partiklar på vägen till och från dem, oavsett vilken av dessa aktiviteter vi gör. Du bör dock göra något åt din inomhusluft. Använd rengöringsmaskin, rensa luften från onödiga partiklar och må bra.

Varför bättre än andra?

De innovativa utvecklarna av luftrenaren och tillika presidenterna (verkställande direktörerna) för och ägarna i Slovenien tog lärdom av naturens mångmiljonåriga erfarenhet av luftrening utomhus när vår maskin skulle utvecklas och gjorde det möjligt för oss att rena luften på samma sätt inomhus. Det sättet naturen renat luften på utomhus sedan urminnes tider, det vill säga genom självrening med hjälp av vatten, erbjuder den inomhus ett liknande system i ditt hem. Fyll på maskinen med vatten och eventuellt några droppar aromaolja, starta den och låt den rena din inomhusluft medan du åker och handlar eller tar en promenad med dina barn.

Ett tips är att ställa in maskinen som luftrenare i sovrummet 20-30 minuter innan ni går och lägger er. Är ni förkylda så droppa i några droppar eukalyptusolja som är renande och slemlösande för luftvägarna.

Vi rekommenderar en timer till maskinen. Låt den stå färdig med vatten och önskad doft så att den startar ett par timmar innan ni kommer hem från jobbet. Vid regelbunden användning kommer resultatet att synas snabbt genom en minskning av dammet som annars lägger sig på hyllor och möbler och bildar tussar i hörnen och under möbler.